ZEMLJA ČUDA, DEČJI VRTIĆ

Ko radi sa decom i kako se realizuje saradnja sa porodicom?

Vrtić Zemlja Čuda - saradnja sa porodicom

Sa decom rade vaspitačice, medicinska sestara, pedagog i učiteljica.
Radi što bolje atmosfere, trudimo se da svako od nas zna šta mu je posao, pri čemu i deci obezbeđujemo prijatnu atmosferu bez tenzije, nervoze i straha. Mi podstičemo kod dece samopoštovanje i poštovanje drugih, ohrabrujući ih i poštujući ih. Problemi se rešavaju razgovorom i dogovorom, i na relaciji dete-dete, dete-odrasli i odrasli-odrasli.

Roditelji su uvek obavešteni ako postoje bilo kakvi „problemi“ u ponašanju njihovog deteta, i slobodno mogu da nam se obrate ako je to potrebno. Da bismo pružali što kvalitetniju uslugu, potrebno nam je poverenje i velika podrška i saradnja roditelja.

Odnosi među vaspitačima, decom i roditeljima su uzajamni, puni poštovanja i uvažavnja. Svako ima svoju ulogu u vaspitanju i obrazovanju deteta i svaka uloga je jednako važna. Vaspitači moraju delati kao tim kako bi razmenjivali informacije o deci i svoja iskustva u radu sa njima. Mi smo kolektiv gde svi vaspitači poznaju svu decu, ali važne informacije mogu dobiti iz rada sa njima, posmatrajući ih i na taj način učeći o njima. Ta saznanja su dragocena za koleginice koje će se susretati u radu sa tom decom narednih godina. Zbog toga, svako dete ima svoj dosije u kom se nalaze važne informacije o detetu i zapažanja vaspitača tokom celokupnog boravka deteta u Ustanovi.

Takođe je veoma važna komunikacija sa roditeljima, koji nam mogu dati vrlo korisne informacije o detetu kod kuće i o porodici, dok mi možemo pružiti veoma važne informacije o detetu u kolektivu.

Od roditelja se očekuje da aktivno učestvuje u procesu vaspitanja i obrazovanja deteta. Njihovo učešće se ogleda kroz prisustvo i aktivno učestvovanje na roditeljskim sastancima, raznim oblicima radionica i naravno kroz aktivnu komunikaciju sa vaspitačima. Roditelji mogu da predstavljaju svoje profesije, hobije, talente i interesovanja u našem vrtiću ili na njihovom radnom mestu, što veoma povoljno utiče na decu.

NOVOSTI

TEME