ZEMLJA ČUDA, DEČJI VRTIĆ

Da li su grupe podeljene po uzrastima i koliko ima dece u grupi?

Vrtić Zemlja Čuda deca trče

Deca su podeljena u tri grupe:

  •  Mlađa grupa (3 godine)
  •  Mešovita grupa (4 i 5 godina)
  •  Predškolska grupa

Mlađa grupa

Kada dete kreće u naš vrtić počinje svoj boravak u manjem objektu gde mlađa grupa boravi, igra se i radi u dve prostorije: drvenoj i mekanoj sobi, kako ih oni nazivaju. Prostor je tako organizovan da im je sve na dohvat ruke i slobodno se koriste različitim materijalima i igračkama. U drvenoj sobi nalaze se stolovi, stolice i igračke koje zahtevaju igranje za stolom (puzle, društvene igre, kocke, slagalice i sl), a mekana soba opremljena je mekanim nameštajem (foteljicama i dvosedima koji visinom odgovaraju decu), igračkama kojima deca mogu da se igraju u tom prostoru (kuhinjica, lutke, automobilčići i druga prevozna sredstva, životinjice, knjige i sl). Sa njima rade vaspitačica i jedna medicinska sestra. Za decu ovog uzrasta važno je da borave sa istim osobama cele godine kako bi osetili sigurnost i mogli da se vežu i adaptiraju uz njih. Kad se dete jednom dobro adaptira ono kasnije može lako da se prilagođava novim situacijama. Adaptacija je veoma važna i da bi bila što uspešnija potrebna je saradnja roditelja i vaspitača. To je težak period i za dete i za roditelje, pa naši vaspitači tome poklanjaju posebnu pažnju.

Mešovita grupa

U uzrastu od 4 godine, deca prelaze u veći objekat i pridružuju se grupi dece koja imaju 5 godina i zajedno čine mešovitu grupu. Sa tom grupom rade tri vaspitača. Jedna vaspitačica ima posao ateliera. Atelier može imati veštine iz likovne umetnosti, muzike, plesa, fotografije ili tehnologije, ili bilo koju kreativnu ili izražajnu veštinu. Radeći sa vaspitačima ona planira i pomaže pri izvedbi dugoročnih projekata, pomaže da sposobnosti i veštine vaspitača postanu prilagođene deci i asistira u procesu dokumentovanja. Dele odgovornost sa vaspitačima za istrajnost i kontinuitet projekata, kao i povezanost projekata vrtića sa zajednicom.
Ova grupa koristi tri prostorije, od kojih je jedna atelje. U većoj prostoriji nalazi se nekoliko kutaka koji deca slobodno koriste (frizerski salon, kihinja, bebi kutak, deo sa strunjačama, puzle i slagalice). Kao poseban deo ove prostorije nalazi se biblioteka u kojoj deca mogu da čitaju knjige, gledaju foto albume sa fotografijama iz vrtića, crtaju i istražuju. U „društvenoj sobi“ nalaze se konstruktorski materijali, kocke, društvene igre i muzički instrumenti. Atelje je najčešće opisan kao studio, radionica ili laboratorija. To je „mesto gde je sve moguće“, mesto za kreativno razmišljanje, istraživanje i otkrivanje. U ateljeu se deca upoznaju sa slikanjem, crtanjem, modelovanjem glinom, korišćenjem raznog materijala i istraživanjem kroz muziku. To je mesto gde se razvijaju teorije i ideje i prezentuju koristeći simbolične, ekspresivne i komunikativne načine. Za odrasle, atelje je okruženje u kome imaju priliku da uče o različitim načinima dečjeg izražavanja.

U mešovitoj grupi deca uče, žive i rade sa decom mlađom i starijom od sebe. Tu se vežba strpljenje, tolerancija i razmenjuju sposobnosti i ideje.

Predškolska grupa

U predškolskoj grupi ponovo se susreću sa vaspitačicom koja ih je dočekala u mlađoj grupi. Ona nastavlja rad tamo gde su njene koleginice stale, pripremajući ih za život i školu. Priprema za školu „ne dešava“ se samo u godini pred polazak u školu, već od prvog dana kada se dete rodi. Ova grupa boravi u prostoriji koja je opremljena svim potrebnim sredstvima i materijalima. Posebno im je opremljen i prostor za igru.

U svakoj uzrasnoj grupi boravi najviše 20-oro dece.

Deca se ohrabruju da uče jedni od drugih. Oni se igraju i rade u malim grupama od ranog uzrasta, uče da slušaju jedni druge i poštuju tuđa gledišta i osećanja.

Dete bira vaspitača

Kod nas je organizacija rada tako zamišljena da pomogne deci da nauče da sarađuju sa različitim ljudima. Mi smatramo da ne može svako odgovarati svakom, tako da deca kroz svoj boravak kod nas prolaze kontakt sa svim vaspitačima. Svesni smo da je za vaspitača najbolje da je sa decom od prvog do poslednjeg dana njihovog boravka u vrtiću, kako bi se upoznali što bolje, pratili njihov razvoj i promene, upoznali njihove porodice, načine života u porodici. Ali sa druge strane pomislite na dete kome ta dva vaspitača koja su mu „dodeljena“, ne odgovaraju. To dete je naredne četiri godine osuđeno na rad i život sa osobama koje mu ne odgovaraju i to znači da se dete neće razvijati u onom smeru u kom bi se možda razvijalo uz osobe koje mu prijaju. Takođe smatramo da ni svim vaspitačima ne odgovaraju sve oblasti razvoja deteta. Tako se kod nas izrodila organizacija gde svako sledi svoja interesovanja i sklonosti, na način koji im odgovara i putem koji oni kreiraju. Dete prolazi kontakt sa svim vaspitačima i tako uči da su ljudi različiti, ali da sa svima može naći zajednički jezik, a vaspitači jedni drugima prenose informcije i sopstvena iskustva o radu sa decom.

Kao posebnu uslugu nudimo boravak za školsku decu od 1. do 4. razreda, gde deca imaju priliku da sa učiteljicom završe sve obaveze vezane za školu, ali i da se druže i igraju sa drugarima. Posebno je organizovan prevoz od i do škole.

NOVOSTI

TEME