MLAĐA GRUPA​

ZEMLJA ČUDA, DEČJI VRTIĆ

Kada dete kreće u naš vrtić počinje svoj boravak u ovoj uzrasnoj grupi u kojoj su deca od 2,5 do 3,5 godina.

Ova grupa je smeštena u  manjem objektu gde deca borave, igra ju se i rade u dve prostorije: drvenoj i mekanoj sobi, kako ih oni nazivaju.Prostor je tako organizovan da im je sve na dohvat ruke i slobodno se koriste različitim materijalima i igračkama. U drvenoj sobi nalaze se stolovi, stolice i igračke koje zahtevaju igranje za stolom (puzle, društvene igre, kocke, slagalice i sl), a mekana soba opremljena je mekanim nameštajem (foteljicama i dvosedima koji visinom odgovaraju decu), igračkama kojima deca mogu da se igraju u tom prostoru (kuhinjica, lutke, automobilčići i druga prevozna sredstva, životinjice, knjige i sl). Sa njima rade vaspitačica i jedna medicinska sestra.

Za decu ovog uzrasta važno je da borave sa istim osobama cele godine kako bi osetili sigurnost i mogli da se vežu i adaptiraju uz njih. Kad se dete jednom dobro adaptira ono kasnije može lako da se prilagođava novim situacijama. Adaptacija je veoma važna i da bi bila što uspešnija potrebna je saradnja roditelja i vaspitača. To je težak period i za dete i za roditelje, pa naši vaspitači tome poklanjaju posebnu pažnju.

Saradnja sa porodicom je ključna u postizanju rezultata kod svakog deteta. Iz tog razloga mi nakon uspešne adaptacije započinjemo igre sa zadacima iz programa Podsticanje dečjeg samopoštovanja u koje su ravnopravno uključeni svi članovi porodice. To je odlična podloga za ono što sledi u sledećem polugodištu. Tada uvodimo posete roditelja, kada oni imaju prilike da zajedno sa svojim detetom prezentuju nešto zajedno, predstave hobi, svoje zanimanje, osmisle kreativnu radionicu, nauče ostale drugare da naprave kolače i slično. Ove aktivnosti budu jako lepe i interesantne, ali i veoma značajne za razvoj deteta koje predstavlja sebe u nekom novom svetlu. Dete kroz ovaj vid aktivnosti vidi sebe u očima drugih i raste, jača svoje samopoštovanje.

U mlađoj uzrasnoj grupi boravi najviše 20-oro dece.

Obroke imaju u svom prostoru. Vreme doručka je od 8h do 9h, a ručka je 11:45 do 12:15h. Pored ovih obroka deca imaju još dve užine: u 10h voćna i 14:30h slatko/slana. Deca koja  imaju potrebu za snom odlaze posle ručka na spavanje u prostoriju koja je tome namenjena, dok deca koja ne spavaju nastavljaju svoje aktivnosti u prostoriji na drugom kraju objekta.

AKTUELNOSTI

TEME