STARIJA GRUPA​

ZEMLJA ČUDA, DEČJI VRTIĆ

Starija grupa je smeštena u objekat na samom ulasku u vrtić. U ovom objektu nalazi se prostor za boravak dece srednje i starije grupe koji obuhvata tri prostorije za rad, garderobu, toalete, kancelariju i čajnu kuhinju. Hodnik je opremljen ormarićima za odlaganje ličnih stvari na kojima svako dete ima svoju fotografiju, klupice sa policama za obuću kao i čivilucima sa fotografijama dece. Fotografije imaju za svrhu što veće osamostaljivanje dece i stvaranje radnih navika od samog pri samom dolasku u vrtić. Sanitarne prostorije opremljene su tako da po visini i veličini sanitarnih elemenata odgovaraju deci.Najveća prostorija koristi za igru obe grupe i njoj se nalaze igračke i igrice u skladu sa uzrastom, biblioteka i rekviziti za sportske aktivnosti.

Druge dve prostorije su sobe koje koristi starija grupa za svoje aktivnosti i obe imaju izlaz na dvorište. U sklopu jedne od njih je i velika terasa koju u zavisnosti od vremenskih uslova koristimo za projektne aktivnosti a druga je popločana keramičkim pločicama te je pogodna za istraživanja u okviru projekata i eksperimentisanje likovnim tehnikama.

Ovu grupu vode dva vaspitača.  Maksimalan broj dece u ovoj grupi je 24. Obroke imaju u svom prostoru. Vreme doručka je od 8h do 9h, a ručka je 12:30 do 13h. Pored ovih obroka deca imaju još dve užine: u 10h voćna i 14:30h slatko/slana.

U ovom uzrastu interesovanja dece su različita ali se trudimo da ih osluškujemo i na osnovu toga kreiramo projekte kojima ćemo se baviti tokom godine. Godinama u nazad program „Mi smo zemljani“ kod dece budi veliko interesovanje pa i sami dobijaju želju da saznaju kakve planete postoje, kakve kuće postoje, gde živi čovek, kakvi gradovi postoje, šta sve krije naš grad i ko je odgovoran za planetu Zemlju. Istraživanja, da li individualno ili u grupi, su deo svakog našeg projekta.
Kroz rad u malim grupama učimo se timskoj saradnji i da svaki član grupe ima jednako pravo na ideju koju treba uvažiti. U grupnom radu svako dete ima mogućnost da usavrši svoju samostalnost, samopuzdanje, strpljenje i iskaže svoja interesovanja, veštine i sposobnosti.
Obaveze i odgovornosti su nešto što negujemo u starijoj grupi pa deca često dobijaju zadatke u kojima se od njih zahteva da zajedno sa članovima svoje porodice nešto istraže, napišu ili razgovaraju kako bi deca sve to prezentovala u grupi.

U skladu sa svojim sada već starijim uzrastom i njihova samostalnost je sve veća ali i svesnost sebe, društva i svoje okoline. Upravo je to razlog zašto na ovom uzrastu uvodimo projekat koji budi i ekološku svest kod dece. Kad god je lepo vreme organizuju se šetnje šumom i obilazak znamenitosti grada. Jednom godišnje, sa proleća vaspitači decu vode i na višednevnu ekskurziju.  Da bi se sve aktivnosti i realizovale od velikog značaja nam je dobra saradnja sa porodicom. Pored saradnje sa roditeljima u okviru vaspitno obrazovnog rada roditelji svojim angažmanom doprinose širenju svesti o značaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo tako što decu   upoznaju sa svojim zanimanjima kako kroz druženje  u vrtiću u kojima svoj deci iz grupe prezentuju svoje zanimanje, odigraju neku igru ili učestvuju u stvaranju raznih proizvoda (pravljenje kremica, kolača, meda, čvaraka i sličnog) tako i kroz obilazak njihovih radnih mesta (zubar, veterinar, vulkanizer, poslastičar, istoričar, sportista i slično).

Programi koji se realizuju u ovoj grupi su :

Podsticanje dečjeg samopoštovanja putem kooperativne komunikacije

„Mi smo Zemljani“ Nikolaj Nikolajevič Veresov

Pokreni se- program fizičkog vaspitanja

Program „Mind up“

e-Twinning – međunarodna saradnja kroz projekte.

Više o programima

AKTUELNOSTI

TEME